زانوی ترامپ روی گلوی زلنسکی برای پسگرفتن 500 میلیارد دلار کمک
ترامپ در جدیدترین اظهارات خود درباره جنگ اوکراین اعلام کرد قصد دارد 500 میلیارد دلاری که آمریکا به این کشور کمک کرده است را پس بگیرد.
جنگ اوکراین تا چند روز دیگر وارد چهارمین سال خود میشود؛ طی سه سال گذشته آمریکا و اروپا بیش از 200 میلیارد دلار به اوکراین کمک کردهاند؛ کمکهایی که البته نتیجهای نداشته و تنها جلوی شکست صد در صدیِ کیف را گرفته است. به گفته کارشناسان، با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات و نابودی بخش زیادی از ارتش، زیر ساختها و مردم اوکراین، به احتمال بسیار زیاد کار اوکراین در سال جاری تمام است مگر، آتشبس اعلام شود. از سوی دیگر ترامپ این روزها شمشیر را علیه دوست و دشمن از جمله «اوکراین» و «زلنسکی» از رو بسته است. او نه تنها جلوی کمکهای سخاوتمندانه دولت بایدن به کیف را گرفته بلکه گفته است زلنسکی برای تداوم کمکها باید معادن ارزشمند کشورش را به او بدهد! او این را هم گفته است که، کیف باید 500 میلیارد دلار به آمریکا بازگرداند. این درخواست درحالی است که اوکراین ورشکسته حقوق کارمندان خود را هم نمیتواند بپردازد.
ترامپ در مصاحبهای با «برت بایر» از فاکس نیوز دربار ه این درخواست خود گفت: «آمریکا بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار، احتمالا ۳۵۰ میلیارد، در اشکال مختلف به اوکراین کمک کرده است و ادامه تأمین مالی کیف بدون دریافت چیزی در ازای آن احمقانه خواهد بود.» رئیسجمهور آمریکا در ادامه با مطرح کردن دوباره ایده تصاحب معادن اوکراین گفت: «من میخواهم پولمان تضمین شود، زیرا ما صدها میلیارد دلار خرج کردهایم. آنها زمینهایی فوقالعاده ارزشمند دارند، از نظر مواد معدنی کمیاب، نفت و گاز و سایر منابع. به آنها گفتم که معادل این مبلغ، یعنی حدود ۵۰۰ میلیارد دلار از مواد معدنی کمیاب را میخواهم، و آنها اساسا با این موضوع موافقت کردهاند. پس حداقل احساس حماقت نمیکنیم. در غیر این صورت، ما احمق هستیم. به آنها گفتم که باید چیزی دریافت کنیم.» به گزارش ایسنا وی در ادامه افزود: «میدانید، شاید آنها معاملهای انجام دهند، شاید هم ندهند. شاید روزی این منابع متعلق به روسیه شوند، شاید هم نه، اما ما همه این پول را خرج کردهایم و میگویم که میخواهم آن را پس بگیرم».«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین هفته گذشته با قبول واگذاری معدن اوکراین به ترامپ گفته بود این معادن و زمینهای ارزشمندی که ترامپ خواهان آن است در دست روسیه است و حامیان غربی اوکراین باید ابتدا به بیرون راندن نیروهای روسیه از مناطق غنی از مواد معدنی کمک کنند، سپس بتوانند درباره این منابع کمیاب نظر بدهند. پیش از تشدید جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲، این کشور بزرگترین ذخایر تیتانیوم و لیتیوم اروپا را در اختیار داشت. هرچند این مواد در دسته عناصر کمیاب قرار نمیگیرند، اما برای صنایع نظامی، باتریها و خازنها بسیار حیاتی هستند. به گزارش فوربس، حدود ۷ تریلیون دلار از ثروت معدنی اوکراین در مناطق دونباس، شامل دونتسک و لوهانسک، قرار دارد. این مناطق در سال ۲۰۱۴ پس از «کودتای میدان» در کیف که با حمایت غرب انجام شد، استقلال خود را اعلام کردند. بیشتر این مناطق پس از رأیگیری دونتسک و لوهانسک برای پیوستن به روسیه در سال ۲۰۲۲، تحت کنترل روسیه درآمدند.
فشار ترامپ علیه اروپا
همزمان منابع آگاه از فشار دولت «دونالد ترامپ» بر متحدان اروپایی برای خرید تسلیحات آمریکایی و ارسال آن به اوکراین بهعنوان یکی از طرحهای واشنگتن در تداوم حمایت از کیف خبر میدهند. خبرگزاری رویترز در این زمینه نوشته است دو منبع آگاه اعلام کردند که دولت ترامپ قصد دارد متحدان اروپایی را برای خرید تسلیحات آمریکایی بیشتر برای اوکراین پیش از مذاکرات صلح با مسکو تحت فشار قرار دهد؛ اقدامی که به گفته این دو منبع میتواند موقعیت کیف را در مذاکرات بهبود دهد. به گزارش ایرنا رویترز خاطرنشان کرده است که چنانچه طرح یاد شده رسمیت یابد، میتواند به رهبران کیف که از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید نگران آینده حمایت غرب هستند، اطمینان لازم را بدهد. این خبرگزاری یادآور شده است که کشورهای اروپایی در دوران ریاستجمهوری جو بایدن نیز برای اوکراین تسلیحات آمریکایی خریداری کرده بودند.
این دو منبع که خواستند نامشان فاش نشود، به رویترز تاکید کردند که در نشست امنیتی مونیخ در هفته جاری، مقامات آمریکا از جمله «کیت کلاگ» فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین درباره خرید احتمالی تسلیحات با متحدان اروپایی گفتوگو خواهند کرد. آنها افزودند که طرح یاد شده تنها یکی از چند موردی است که واشنگتن درباره تداوم ارسال محمولههای تسلیحاتی از آمریکا به کیف بدون صرف هزینه قابل توجه مورد بحث قرار میدهد.
کلاگ روز دوشنبه در مصاحبهای با رویترز ضمن خودداری از تأیید این طرح، گفت: «آمریکا همواره فروش تسلیحات ساخت خود را دوست دارد، زیرا این امر اقتصاد ما را تقویت میکند. گزینههای زیادی وجود دارد. همه چیز در حال حاضر عملیاتی است». «مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا نیز روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «انبیسی» گفت: «من فکر میکنم یک موضوع اساسی این است که اروپاییها باید صاحب این نبرد شوند». وی در ادامه از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد. سفارت اوکراین در واشنگتن نیز تاکنون به درخواستها برای اظهار نظر در این زمینه واکنشی نشان نداده است. از همین رو مشخص نیست که آمریکا چگونه میخواهد این ایده را عملیاتی کند.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری خود بارها گفته بود که تمام کمکهای واشنگتن به اوکراین را قطع میکند. اما برخی مشاوران او در پشت صحنه استدلال کردهاند که آمریکا باید به حمایت نظامی از کیف ادامه دهد، به ویژه اگر مذاکرات صلح تا اواخر سالجاری به تعویق افتد. رویترز در پایان با اشاره به پیشنهاد ترامپ برای دسترسی به منابع معدنی و زیرزمینی اوکراین در ازای دریافت تسلیحات نوشت: مقامات آمریکا امیدوارند که یک قرارداد معدنی را با اوکراین رسمیکنند تا بدین ترتیب اجازه دسترسی به ذخایر غنی این کشور را در ازای ارسال کمک بدهند.
واکنش کرملین به اظهارات ترامپ
سخنگوی کرملین هم درباره اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر اینکه اوکراین ممکن است روزی روسی شود، گفت: این واقعیت آشکاری است که بخش بزرگی از اوکراین به دنبال اتحاد مجدد با روسیه شود یا قبلاً به کشور ما پیوسته است. به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس، دیمیتری پسکوف روز سهشنبه در این باره افزود: این واقعیتی است که در صحنه و پس از عملیات ویژه نظامی تحقق یافته است و آن اینکه روسیه اکنون دارای چهار منطقه جدید است. وی ادامه داد: شهروندان این مناطق با وجود خطرات فراوان برای شرکت در همهپرسی برای پیوستن به روسیه در صف ایستادند؛ این موضوع از بسیاری جهات با سخنان دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا مطابقت دارد.